Tenerife


Algemeen
Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Deze groep eilanden behoort tot Spanje en ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 200 kilometer uit de kust van Marokko en 1000 kilometer uit de kust van Spanje. Tenerife neemt een centrale positie in tussen de eilanden Gran Canaria, La Gomera en La Palma. Het is het op één na dichtstbevolkte eiland van de Canarische Eilanden, met ongeveer 900.000 inwoners op 2.034 vierkante kilometer. De hoofdstad van Tenerife is het in het noorden gevestigde Santa Cruz de Tenerife en telt ongeveer 223.000 inwoners. De bevolking van Tenerife spreekt Castilliaans Spaans, de officiële taal van Spanje.

Geschiedenis
De eerste inwoners van Tenerife waren de Guanches. Zij waren de meest gevreesde mensen van de Canarische eilanden. Door overblijfselen van deze mensen is gebleken dat ze van Berber-origine waren en uit Noord/West-Afrika stamden. Men is er nooit achter gekomen hoe de Guanches op het eiland gearriveerd zijn, omdat is gebleken dat zij geen kennis van vaartuigen hadden.
In 1494 geleden arriveerde Alonso Fernández de Lugo op Tenerife. Hij moest van het Spaanse koningshuis de Guanches van het eiland verdrijven. Bencomo, een vroegere koning van Tenerife, ging de strijd aan met de Spaanse indringers. Zijn krijgers doodden ruim 2000 Spanjaarden. Ook De Lugo was ernstig gewond. Toch lukte het de Spanjaarden een aantal jaar later, in 1496 om de Guanches te verslaan. Bijna de hele bevolking werd uitgeroeid, anderen werden verkocht als slaaf.
Lange tijd werd de uitroeiing geheim gehouden en ontkend. Onder het bewind van dictator Franco mocht er zelfs helemaal niet over gepraat worden. Rond het millennium veranderde dit. Nu worden zelfs straten vernoemd naar de Guanches en afstammelingen vertellen trots over hun voorvaderen. Ook is in 2008 een museum geopend en is de geschiedenis van het eiland aan het grote publiek bekend gemaakt.

Geografie
Tenerife is een eiland van vulkanische oorsprong en is ongeveer tien miljoen jaar oud. Het eiland is ontstaan als gevolg van erupties op de zeebodem. De lava die bij de erupties vrijkwam hoopte zich op rond de vulkanen en zorgde ervoor dat het eiland boven water kwam te liggen.
De laatste vulkaanuitbarsting op Tenerife dateert uit 1909. Er wordt aangenomen dat de vulkanen hoogstwaarschijnlijk niet meer werken. De vulkanen zien er kenmerkend uit; een trechtervormige krater met een diameter van meer dan twee kilometer. De grootste vulkaan van Tenerife is de Pico del Teide. Met zijn 3.718 meter hoogte is dit tevens de hoogste berg van het grondgebied van Spanje.
Pico del Teide
De natuur op Tenerife wordt gekenmerkt door de bergformaties. Deze zijn vooral te vinden in een lijn van het noordoosten naar het zuidwesten. De hellingen lopen aan beide kanten steil af naar zee. Er is nogal wat verschil in vegetatie rond de bergen. Aan de noordelijk en westelijke helft van Tenerife zijn vooral begroeide en vruchtbare valleien te vinden. Ook zijn dit de plekken waar de bananenplantages voorkomen. De vallei van Oratava heeft veel wisselend natuurschoon. Dit geldt ook voor het natuurreservaat Las Cañadas. Het woeste landschap van Las Cañadas doet denken aan dat van de maan.
Doordat Tenerife een vulkanisch eiland is, zijn nagenoeg alle stranden zwarte lavastranden.

Religie
Toen de Spanjaarden in de 15e eeuw de Canarische Eilanden veroverden, namen zij het Christendom mee. In 1939 riep dictator Franco het rooms-katholicisme uit tot staatgodsdienst. Doordat Franco een grote invloed had op de kerk en de benoeming van de bisschoppen, werd de kerk steeds minder populair. Toen Franco eenmaal gestorven was scheidden de kerk en staat zich van elkaar en was er vrijheid van godsdienst. Nog steeds is het grootste gedeelte van de bevolking van Tenerife katholiek. Alle religieuze volkfeesten, zoals Pasen, Drie Koningen, Pinksteren en Kerst, worden ieder jaar uitgebreid gevierd.

Klimaat
Het klimaat op Tenerife is subtropisch en daardoor vrij gelijkmatig, met in de winter temperaturen rond 19 graden en ’s zomers rond 25 graden. Het heeft het laagste temperatuurverschil tussen zomer en winter in de hele wereld. Tenerife wordt hierdoor ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Op het eiland bevindt zich wel een weergrens, welke veroorzaakt wordt door de vulkaan El Teide. In het noorden van Tenerife valt hierdoor meer regen en is het minder zonnig. De oostkust wordt gekenmerkt door de stevige wind, waardoor dit deel van het eiland geliefd is bij surfers en andere watersporters. Het zuiden is vrijwel altijd zonnig en droog, evenals de westkust van het eiland.

Onderwijs
Op Tenerife zijn kinderen van zes tot zestien jaar leerplichtig. Kinderen tot zes jaar gaan naar het kleuteronderwijs. Het lager onderwijs, Enseñanza Primaria Obligatoria, heeft drie tweejarige cyclussen. Kinderen vanaf zes jaar volgen het lager onderwijs. Wanneer zijn op hun twaalfde geslaagd zijn, behalen zij een Titulo de Graduado Escolar.
Kinderen van twaalf tot zestien jaar volgen het middelbaar onderwijs, Enseñanza Secundaria Obligatoria. Hier doorlopen zij twee tweejarige cyclussen. Geslaagden krijgen een Titulo de Graduado en Educación Secundaria. Nadien kan gekozen worden voor een beroepsopleiding, welke twee jaar duurt. Deze opleiding geeft toegang tot de arbeidsmarkt, een hogere beroepsopleiding of universitaire studie. Voor een universitaire studie moet altijd een toelatingsexamen afgelegd worden.

Economie
Vroeger verdienden de inwoners van Tenerife vooral hun geld met de verkoop van suiker, later kwam hier de verkoop van bananen en tomaten bij. De concurrentie met het vaste land was echter erg groot. Tussen de jaren ’60 en ’70 kreeg de economie op Tenerife een nieuwe impuls. Vanaf die tijd kwam het massatoerisme op gang. Tegenwoordig zorgt deze sector voor 80 procent van het BNP, doordat bijna alle banen hier te vinden zijn. Toch is ook de export van bananen, vooral naar Spanje, nog steeds erg belangrijk.
Ondanks de vele toeristen die jaarlijks Tenerife bezoeken, is het gemiddelde inkomen niet hoog. Per jaar verdient men €19.040, wat 62,4% minder is dan het gemiddelde Nederlandse inkomen. Het percentage werkelozen is 11,5%.

Politiek
De Canarische Eilanden is één van de zeventien autonome regio’s van Spanje. De Canarische Eilanden bestaan uit twee provincies: Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife.
De vlag van Tenerife
Na de dood van dictator Franco werd Spanje een parlementaire democratie. Ook de Canarische Eilanden kregen steeds meer autonomie. In 1982 werden de Canarische Eilanden een autonome regio. Hierdoor ontstond een geschil tussen Tenerife en Gran Canaria. Beide eilanden wilden de regeringshoofdstad, met respectievelijk Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria. Door een compromis tussen de eilanden kregen zij beiden de helft van de regeringsdepartementen toegewezen. In Santa Cruz is de volkvertegenwoordiging gehuisvest en in Las Palmas is het hooggerechtshof te vinden. Ieder eiland heeft een eigen kabinetsraad en daarnaast zijn alle eilanden verdeeld in gemeenten, waarvan Tenerife er 31 heeft. De burgemeester heeft een zetel in het raadshuis.
De Canarische Eilanden worden geregeerd door de Canarische Coalitie (Coalición Canaria) . Zij regeren met een minderheidsregering na de breuk met de Spaanse conservatieve partij, de Partido Popular. Wel heeft de Canarische Coalitie een grote meerderheid in de Canarische gemeenten. In de rest van Spanje speelt deze partij echter geen enkele rol. De Canarische Eilanden maken deel uit van de Spaanse Senaat, waar zij met dertien zetels vertegenwoordigd zijn. De lokale regering wordt geleidt door president Pauline Rivero Baute.

Verkeer
De wegen op Tenerife zijn goed onderhouden en goed begaanbaar. Er zijn twee snelwegen; autopista del sur (zuid) en autopista del norte (noord). Binnen de bebouwde komt geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom mag maximaal 90 kilometer per uur gereden worden. Sinds kort mag er op snelwegen niet harder dan 110 kilometer per uur gereden worden, hoewel dit voorheen 120 kilometer per uur was. Dit komt door een besluit van de Spaanse regering die op deze manier brandstof hoopt te besparen. Snelheidsboetes moeten in Tenerife altijd contant betaald worden.
Naast de autowegen kent Tenerife ook twee internationale vliegvelden: Luchthaven Tenerife Zuid en Luchthaven Tenerife Noord. Dit laatste vliegveld ligt vlakbij de hoofdstad Santa Cruz wordt vaker voor binnenlandse vluchten gebruikt.

Cultuur
Op Tenerife wordt veel waarde gehecht aan tradities. Dit uit zich vooral in de vorm van verschillende ambachten. Deze ambachten omvatten houtsnijwerk, keramiek en borduurwerk. Een specialiteit op Tenerife zijn de potten in Guanche stijl. Deze worden op traditionele wijze nagemaakt van archeologische vondsten.
Feesten (fiesta’s) zijn er genoeg op Tenerife. Vooral carnaval is hét feest van het jaar. Dit feest is één groot spektakel en wordt vergeleken met de carnavals van Rio de Janeiro en New Orleans. Naast het carnaval is Romeria, het oogstfeest, ook erg belangrijk. Tijdens dit feest wordt de Baile de Mago gedanst, ofwel de boerendans. In deze tijd wordt door zowel jong en oud lokale klederdracht gedragen. In totaal worden er jaarlijks ongeveer 80 feesten gevierd, de een nog uitbundiger dan de ander.

De keuken op Tenerife biedt een brede keuze van gerechten, vooral in de toeristische gebieden. Het kent verschillende invloeden, welk voornamelijk uit Spanje komen. Er wordt daarom ook overvloedig gebruik gemaakt van olijfolie en knoflook. Ook Arabische invloeden zijn er te vinden, zoals komijn en saffraan. Traditionele specialiteiten zijn onder andere de papas arrugada (in schil gekookte aardappelen met zoutkorstje), de mojos rojo en mojos verde (sausjes van pepers of koriander), paella, tortilla, gazpacho (koude tomatensoep), pinchos (vleesspies van geitenvlees), zeevruchten en verschillende soorten honing. Het voornaamste gerecht is gofio, welke stamt uit de tijd van de Guanche. Dit gerecht wordt gemaakt van gerst en dient voornamelijk als broodvervanger. Gofio kan bij oneindig veel gerechten gegeten worden. Er bestaat zelfs gofio ijs.
Door de inheemse bevolking bestaat er ook een grote kaastraditie op Tenerife. Dit komt door het feit dat de vroegere eilandbewoners grotendeels aangewezen waren op geiten en schapen.

Gebruikte bronnen:
Eten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten